Rynek wina w Ameryce
Stany Zjednoczone są największym na świecie producentem wina. W 2017 roku Amerykanie wypili 3,7 miliarda galonów wina, a Amerykanie wypili ponad pół biliona kieliszków wina o wartości 216 miliardów dolarów. Stany Zjednoczone mają silny rynek na wina importowane, a także wina krajowe produkowane przez wiele różnych odmian winorośli, takich jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay i Zinfandel.
Nie ma czegoś takiego jak przeciętny Amerykanin, jeśli chodzi o smak wina. Pomiędzy poszczególnymi regionami istnieją ogromne różnice, a ludzie mają różne gusta w zależności od codziennych upodobań i nastrojów. Miłośnicy wina mogą woleć czerwone wino w upalny letni dzień lub białe wino z daniem z owoców morza na specjalną okazję.
Spis treści
Najlepsze wina amerykańskie konesera współczesnego Bordeaux
Chociaż lista win ciągle się zmienia, pięć najlepszych win, które są obowiązkowe dla każdego współczesnego konesera Bordeaux to:
Château Lafite Rothschild Bordeaux, Château Haut-Brion Bordeaux, Château Cheval Blanc Burgundy, Masseria di Massignano DOCG Toskania i Zinfandel z Oakville.
Ameryka od ponad dwustu lat produkuje wina o światowej renomie. Te marki win zdobyły wiele nagród i zyskały uznanie na arenie międzynarodowej. Niektóre przykłady tych popularnych marek wina to: Robert Mondavi, Louis Martini i francuski dąb
Regiony Kalifornii, które produkują jedne z najwyżej ocenianych win w kraju
Region Monterey, który znajduje się w hrabstwie Monterey, produkuje wina amerykańskie od czasu, gdy hiszpańscy misjonarze zasadzili winnice na tym obszarze. Ma chłodny klimat i dużo gleby.
Region Los Angeles, który znajduje się w hrabstwie Los Angeles, produkuje odmiany Cabernet Sauvignon i Chardonnay i jest domem dla niektórych z najlepszych w kraju winnic, takich jak Chateau Julien i Sandeman. Region Santa Clara produkuje Pinot Noir i jest domem dla niektórych z najlepszych kalifornijskich winnic, takich jak Petrolia Vineyard.
Dolina Napa jest dobrze znanym regionem winiarskim z różnych czerwonych i białych win. Niektóre z najczęstszych to Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Syrah.